Rejestracja / Logowanie

Torciki z karczochami i ricottą

Sposób przygotowania

Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.

Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.

 

 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (13)

  • 2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)
  • 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
  • 1 mały ząbek czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • oliwa z oliwek Olitalia
  • 150 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 30 g tartego sera typu parmezan
  • 30 g bułki tartej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała marchewka
  • pół cytryny
  • sól i pieprz

Komentarze

gusia1000 2016-02-24 18:55:27

Super przepis.

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka