Rejestracja / Logowanie

Dwa odświeżające sorbety

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Sorbet  mango-limonkowy:  wlej wodę i cukier do garnka, dodaj sok z limonki i gotuj przez około 2 minuty. Ostudź szybko, zanurz garnek w misce z lodem.
Wydrąż miąższ z mango, umieść go w misce, zblenduj i dodaj syrop z limonki. Wymieszaj i wlej masę do maszyny do lodów.
Włącz maszynę do lodów – zajmie to ok 40 min, aż sorbet zacznie gęstnieć. Następnie przenieś sorbet do miski, i przechowuj w zamrażarce.


Sorbet miętowo-imbirowy:  wlej wodę i cukier do małego garnka wraz z obranymi i drobno pokrojonymi kawałkami imbiru i listkami mięty.

 Zagotuj przez ok 2 minuty ostudź szybko, umieszczając go w misce pełnej lodu. Natępnie zblenduj i przecedź przez sito i przełóż do maszyny do lodów – uruchom ją na najmniej 40 minut, aż sorbet osiągnie pożądaną konsystencję. Przelej do miski i umieść ją w zamrażarce.
Jeśli nie masz maszyny do lodów, można wlać masę do dużej miski i umieścić ją w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.

Następnie wyjąć miskę, wymieszać widelcem i powtarzać co jakiś czas, dopóki nie osiągnie pożądanej konsystencji.
Podawać sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy w pucharkach ozdobionych kawałkami mango i listkami mięty.

 

 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 0
Głosów: 0
  • Autor: FlyPR
  • Dla: 1 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 15 min.
  • Koszty: 0 zł

Składniki (19)

  • 1 opakowanie brzoskwiń w syropie Valfrutta 400 g
  • 100 g mąki
  • 100 g masło
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 30 g kakao
  • 50 g ciemnej czekolady Toblerone
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Sorbet mango-limonkowy:
  • • 250 g wody
  • • 50 g cukru
  • • 200 g miąższu z mango
  • • 60 ml soku z limonki Limmi
  • Sorbet miętowo-imbirowy:
  • • 500 ml wody
  • • 80 g świeżego imbiru
  • • 150 g cukru
  • • 4 gałązki mięty

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka