Rejestracja / Logowanie

Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

Sposób przygotowania

1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.

2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.

3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.

4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.

5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.

6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.

7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.

8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.

9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.

10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.

11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie. 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 0
Głosów: 0
  • Autor: FlyPR
  • Dla: 4 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 60 min.
  • Koszty: 0 zł

Składniki (19)

  • • 400 g maku mielonego BackMit
  • • 400 ml mleka
  • • 200 g rodzynek Kresto
  • • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
  • • 100 g migdałów tartych BackMit
  • • 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
  • • 1/2 szklanki cukru
  • • olejek rumowy, kilka kropli
  • • 100 g masła
  • • 1 łyżka oleju Rapso
  • • 1 łyżka oleju Rapso
  • • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • • 3 łyżki oleju Rapso
  • • 1/2 szklanki cukru
  • • 2 łyżki cukru waniliowego
  • • szczypta soli
  • • 1 białko
  • • 2 łyżki soku z cytryny
  • • cukier puder

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka