Rejestracja / Logowanie

Klasyka Tuńczyka

Sposób przygotowania

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 0
Głosów: 0
  • Autor: FlyPR
  • Dla: 2 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 15 min.
  • Koszty: 0 zł

Składniki (12)

  • 2-3 garści rukoli
  • 1 puszka kukurydzy Valfrutta (140 g)
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 2 słoiki tuńczyka Callipo w oliwie z oliwek (2 x 160 g)
  • 1 czerwona papryka ramiro
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka