Rejestracja / Logowanie

Musaka

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu i przestudzeniu obrać i pokroić w plastry. Kabaczek kroimy w plastry ( tak jak na schabowe około 1,5 cm) solimy i obsmażamy. Mięso mielone smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz cebulę pokrojoną i obsmażoną.

 

Doprawiamy solą, pieprzem, szczypta oregano oraz słodką mieloną papryką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, na to warstwę mielonego, kabaczek. Następnie polewamy sosem beszamelowym ( 2 łyżki masła+ 2 łyżki mąki+ 2 szklanki mleka – zagotować, dodać gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz ). Następnie znów układamy warstwę mielonego.

 

Na wierzch starty żółty ser. Zapiekamy do rozpuszczenia się sera.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.6
Głosów: 13

Składniki (14)

  • kilka ziemniaków
  • ½ kg mielonego
  • kabaczek
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • słodka papryka mielona
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • tarty żółty ser

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka