Rejestracja / Logowanie

Sałatka z jajkiem

Sposób przygotowania

 Kalafior i brokuły oczyścić i umyć pod bieżąca wodą, podzielić na małe różyczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie ( każde warzywo osobno ). Odcedzić, dobrze odsączyć na sitku, wystudzić. Jajka ugotować na twardo ( 10 minut w mocno osolonym wrzątku ) ostudzić i pokroić na plasterki.

 

Pomidory sparzyć, przestudzić polewając zimną wodą, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w dużą kostkę. Przygotować sos – majonez wymieszać ze śmietaną na gładki jednolity sos. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na półmisku układać warstwy z poszczególnych warzyw w następującej kolejności : różyczki kalafiora, różyczki brokuła, kawałki pomidorów, plasterki jajek.

 

Na koniec sałatkę polać sosem majonezowym. Całość udekorować koperkiem, wstawić na około 15 minut do lodówki. Pozostały sos wlać do sosjerki, podawać osobno. Sałatka z jajkiem najlepiej smakuje z świeżym białym pieczywem.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 4.3
Głosów: 31

Składniki (9)

  • 1 średni kalafior
  • 30 dag brokułów
  • 3 duże pomidory
  • 4 jajka
  • 1 mały słoik majonezu sałatkowego
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka