Rejestracja / Logowanie

Puszysty placek ze śliwkami

Sposób przygotowania

Ubić sztywną pianę z białek z cukrem, następnie dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone, przestudzone masło. Delikatnie mieszamy aż powstanie jednolita, gładka masa. Dużą formę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wylać do niej przygotowane ciasto.

 

Śliwki umyć przekrajać na połowy, wyjmować pestki i układać na całym cieście grzbietami do dołu. Z odrobiny mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę i udzierać małe kawałki i rozrzucać po całej powierzchni ciasta. Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 4
Głosów: 19

Składniki (7)

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 masło
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kilograma śliwek węgierek
  • odrobina mąki cukru i margaryny

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka