Rejestracja / Logowanie

Hiszpański FLAN

Sposób przygotowania

Rozgrzac garnek, wsypac cukier i uważając aby się nie przypalił mieszać 3-4 minutki żeby się rozpuścił. Wlać go do tortownicy,  trzeba go szybko rozprowadzić po tortownicy bo szybko stygnie. 

Jaja rozbić mikserem, dodać obydwa mleka i olejek waniliowy. Następnie wlać do tortownicy. 

Tortownice wstawic w większą blaszkę lub naczynie żaroodporne i wlać w nie  goraca wode tak do 3/4 wysokosci tortownicy.  Przykryć tortownicę  lekko foilą aluminiową  i wstawic do piekarnika na 50 min . Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko go otworzyc i zostawić FLAN do wystygniecia.  Po wystygnieciu wyrzucic go do gory nogami na jakas paterę i gotowe.

Jest to deser bardzo słodki. Jak będzie smakował to wtedy można experymentować z różnymi dodatkami, bakaliami.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (5)

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • olejek waniliowy

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka