Rejestracja / Logowanie

Babka

Sposób przygotowania

Cytrynę lub dwie dokładnie myjemy i gotujemy w całości. Po ugotowaniu wyjmujemy pestki i mielimy blenderem na gładką masę. Do gładkiej masy dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy miękkie masło i ucieramy.

 

Oddzielamy białka od żółtek i pojedynczo dodajemy żółtka, po czym dodajemy sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy do masy cały czas mieszając.

 

Dużą blachę lub formę do babki z kominem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C i wstawiamy blachę. Pieczemy ciasto przez około godzinę. Sprawdzamy czy jest upieczona metodą tzw. suchego patyczka.

 

Gotową babkę lukrujemy lukrem cytrynowym.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 50
  • Autor: Marta
  • Dla: 8 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 75 min.
  • Koszty: 15 zł

Składniki (7)

  • 1 duża cytryna ( mogą być nawet 2 )
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła (250g)
  • 10 jajek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka