Rejestracja / Logowanie

Ciasto czekoladowe

Sposób przygotowania

Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy do niego esencję waniliową oraz cukier i ucieramy do momentu osiągnięcia lekkiej i puszystej masy.

 

Jajka roztrzepać na talerzu. Cały czas mieszamy masło i stopniowo, powoli dodajemy roztrzepane jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Masa maślana cały czas się miesza – dodajemy do niej naprzemiennie mieszankę mąki z kakao i mleko.

 

Blachę o boku długości 20 centymetrów smarujemy tłuszczem i wykładamy w niej papier do pieczenia, po czym umieszczamy w niej ciasto. Pieczemy około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Sprawdzać czy jest upieczone metodą suchego patyczka.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 51
  • Autor: Marta
  • Dla: 6 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 20 zł

Składniki (8)

  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 175g masła
  • 3 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 ¼ szklanki mleka

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka