Rejestracja / Logowanie

Sernik z brzoskwiniami

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto. W misce łączymy ze sobą 3 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1 kostkę masła (250g), 5 żółtek oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia – wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na nim rozprowadzamy 2/3 przygotowanego ciasta, pozostałą 1/3 wkładamy do lodówki. Następnie przygotowujemy masę serową.

 

W misce ucieramy kostkę masła z 1 ½ szklanki cukru, następnie dodajemy serek homogenizowany, 6 jajek, budynie w proszku oraz olejek cytrynowy. Wszystko razem ucieramy na gładką masę.

 

Tak przygotowaną masę serową wykładamy jako drugą warstwę do blachy w ciastem. Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy na sitku i kroimy w plastry, po czym równomiernie układamy na masie serowej. W misce umieszczamy 5 białek i ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając dodajemy 1 szklankę cukru, a pod koniec ubijania delikatnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę wykładamy do blachy na brzoskwinie.

 

Na koniec na samą górę ciasta ścieramy lub też kruszymy pozostały kawałek ciasta włożony wcześniej do lodówki – utworzy on kruszonkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika i dopiero go włączamy. Ustawiamy na 175° C przy termo obiegu lub 190° przy grzaniu góra-dół. Piec przez 1 godzinę. Jeśli góra ciasta będzie się zbyt mocno przypiekać nakrywamy ją folią aluminiową i pieczemy do momentu aż minie godzina.

 

Ciasto jak niemal każdy sernik najlepiej smakuje dopiero następnego dnia po przygotowaniu.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 50
  • Autor: Marta
  • Dla: 8 osób
  • Poziom trudności: średni
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 25 zł

Składniki (12)

  • 3 szklanki maki
  • 3 szklanki cukru
  • 2 kostki masła
  • 5 żółtek jaj
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kilogram serka homogenizowanego
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe ( w proszku)
  • aromat cytrynowy
  • 800g brzoskwiń z puszki
  • 5 białek
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka