Rejestracja / Logowanie

Babka piaskowa

Sposób przygotowania

 W misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mikserem ucieramy cukier z jajkami - do tego stopniowo dodajemy wymieszane mąki ciągle mieszając. Następnie do powstałej masy dodajemy margarynę ( powinna być wcześniej rozpuszczona i wystudzona) – wymieszać, po czym dodać aromat waniliowy.

 

Odlać do osobnej miski około 1/3 przygotowanego ciasta. Dodać do niej kakao i dokładnie wymieszać. Formę keksową smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy całe jasne ciasto, po czym po całej długości rozlewamy ciasto ciemne. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 40-50 minut. Jednak sprawdzamy metodą mokrego patyczka czy nie potrzebuje więcej czasu.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 44
  • Autor: Marta
  • Dla: 8 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 20 zł

Składniki (8)

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki stołowe gorzkiego kakao

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka