Rejestracja / Logowanie

zupa z soczewicy

Sposób przygotowania

Najpierw zamoczyć na 2 godziny soczewicę. Po tym czasie wlać do garnka 1litr wody i dodać spęczniałą soczewicę, na małym ogniu zagotować ją. Następnie odcedzić ją na durszlak i ponownie wlać do garnka 1 litr wody i dodać odsączoną soczewicę. Do garnka dodać kostki rosołowe. Osobno obrać cebulę i pokroić ją w kostkę, tak samo zrobić z kiełbasą. Na rozgrzanej patelni (już na małym ogniu) podsmażyć kiełbasę jak już będzie lekko podsmażona dodać cebulę i smażyć ją z kiełbasą tak by tylko się lekko zeszkliła, następnie dodać 1/4 szklankę wody i to poddusić na małym ogniu. Zawartość z patelni wlać do gotującej się soczewicy dodać sól, pieprz, zmiażdżony  czosnek i paprykę mieloną do smaku oraz przecier pomidorowy.
Na koniec po zagotowaniu się zupy dodać trochę bazylii i oregano, można jeszcze dodać pokrojone i lekko uprażone orzechy włoskie. Zupę podawać z wcześniej ugotowanym ryżem.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1
  • Autor: justen
  • Dla: 1 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 30 min.
  • Koszty: 0 zł

Składniki (13)

  • 300g soczewicy
  • 2 cebule białe
  • 2 kostki rosłowe
  • 190g przecier pomidor
  • 300g kiełbasy zwyczajnej
  • 4 orzechy włoskie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki mielonej
  • łyżka stołowej bazyli
  • łyżka stołowej oregano
  • 200g ugotowanego ryżu
  • 2 ząbki czosnku

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka