Rejestracja / Logowanie

Ciasto drożdżowe

Sposób przygotowania

Wykonanie drożdżaka dzieli się na 3 części : ciasto, kruszonka oraz lukier. Najpierw przygotowujemy ciasto.

 

Drożdże rozcieramy w miseczce z 3 łyżkami cukru, po czym dolewamy ciepłe lecz nie gorące mleko oraz 3 łyżki mąki – całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Gdy ciasto wyrośnie dosypujemy pozostałą cześć z ½ kilograma mąki ( może być potrzebne około 0,6 kg), dodajemy lekko roztrzepane jajko, 3 łyżki roztopionego masła, szczyptę soli, 2-3 łyżki wody, pozostałe 3 łyżki cukru – dokładnie zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – do momentu aż zwiększy swoja objętość dwukrotnie. Gdy wyrośnie znów dokładnie zagniatamy. Blachę o wymiarach 25x35 smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

 

Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Na wierzchu układamy dowolne owoce , po czym posypujemy kruszonką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia przed pieczeniem. Przygotowanie kruszonki : wolno mieszamy ze sobą w miseczce 4 łyżki mąki, 2 łyżki roztopionego masła oraz 2 łyżki cukru pudru.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C , wstawiamy blachę i pieczemy 50-60 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotowujemy lukier. Do szklanki wypełnionej do poziomu ¾ cukrem pudrem, wlewamy kilka kropli olejku wanilinowego, po czym stopniowo dodajemy gorącą wodę.

 

Wodę dolewamy w bardzo małych ilościach stale mieszając przygotowywany lukier. Gotowy powinien być płynny ale też gęsty. Po wyjęciu ciasta z pieca i lekkim przestudzeniu polewamy go wciąż gorącym lukrem.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 44
  • Autor: Marta
  • Dla: 1 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 20 zł

Składniki (15)

  • około ½ kilograma mąki
  • 50g drożdży (1/2 kostki)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki stołowe wody
  • 3 łyżki stołowe roztopionego masła
  • dowolne owoce
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • trochę przegotowanej gorącej wody
  • kilka kropli śmietankowego aromatu do ciasta

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka