Rejestracja / Logowanie

Ciasto francuskie

Sposób przygotowania

Wodę umieszczamy w szklance, dodajemy do niej sól i mieszamy tak długo aż sól się rozpuści. 75g masła rozpuszczamy w rondelku. Mąkę krupczatkę i pszenną wsypujemy razem do miski, dodajemy do nich osoloną wodę i rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto.

 

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, owijamy folią i umieszczamy w lodówce na około 2 godziny. Resztę masła pokroić na małe kawałki i utrzeć na gładką masę. Po utarciu umieścić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Rozwałkować na prostokąt o grubości 2centymetrów i umieścić w lodówce.

 

Po upływie dwóch godzin wyjmujemy ciasto z lodówki. Stolnicę delikatnie obsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Przy pomocy wałka rozwałkowujemy na kwadratowy placek o grubości maksymalnie 2 centymetrów. ( środek placka powinien być grubszy niż boki) Na środek powstałego placka kładziemy schłodzone masło ( jego rogi powinny znajdować się pośrodku boków placka ciasta ).

 

Z ciasta tworzymy kopertę łącząc jego rogi nad masłem. Na wszystkich brzegach zlepiamy ciasto aby nic nie wydostało się podczas wałkowania. Ciasto z zamkniętym w środku masłem rozwałkowujemy na prostokąt o długości 3x większej od szerokości. Ciasto składamy na 3 części tworząc prostokąt i umieścić na 2 godziny w lodówce. Po upływie dwóch godzin wyjmujemy ciasto i obracamy o 90 stopni.

 

Ponownie rozwałkowujemy tworząc prostokąt o długości 3x większej niż szerokość. Składamy na 3 części i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Taki schemat rozwałkowywania, składania i chłodzenia ciasto powtarzamy co najmniej 6 razy. Za każdym razem tocząc wałek tylko w jedną stronę. Stolnica za każdym razem powinna być posypana mąką aby ciasto nie przywierało. Przed rozpoczęciem pieczenia rozwałkowujemy ciasto do grubości 3-5 milimetrów.

 

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 13-15 minut. Po upieczeniu ciasto można wykorzystać w dowolnie wybrany sposób – np. z owocami lub twarogiem.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 44
  • Autor: Marta
  • Dla: 8 osób
  • Poziom trudności: trudny
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 10 zł

Składniki (5)

  • 200 ml ziemnej wody
  • 1 łyżka miałkiej soli
  • ½ kg masła w temp. pokojowej
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 25 dag mąki pszennej

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka