Rejestracja / Logowanie

KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM

Sposób przygotowania

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, a po ugotowaniu i ostudzeniu przepuszczamy je przez praskę, dodajemy jajko (niekoniecznie) i sól.

W misce rozklepujemy to wszystko na płasko, palcem rysujemy znak krzyża i dzielimy na 4 równeczęści i jedną z nich wybieramy na wierzch miski.

Mamy 4 części ziemniaków i 1 część mąki.

Potem do tej 1 wybranej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z resztą ziemniaków i całość mieszamy dokładnie.

Gdy się ciasto nie chce dobrze kulać to dodajemy odrobinę mleka, czy śmietany.

Formujemy małe, okrągłe kluski, lekko spłaszczone z góry i robimy w nich na środku dziurkę, by tam potem znalazł się sos, np. z pieczenia rolad.

W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę z olejem-by kluski po wyjęciu się nie sklejały i gdy będzie wrzała, to wrzucamy kluski i gotujemy, lekko od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, a  gdy wypłyną, to gotujemy jeszcze 3 minuty.

Gotowe kluski podajemy z sosem, np. od pieczenia rolad lub z tłuszczem i skwarkami.

Są one dodatkiem do rolad i czerwonej kapusty.

Gotowe kluski można zamrozić, a potem tylko wrzucać na wrzątek i mieć szybki obiad.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 3
  • Autor: gusia1000
  • Dla: 2 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 0 zł

Składniki (6)

  • 1 łyżka soli,
  • 1 jajo, (niekoniecznie, gdy ziemniaki się nie kleją),
  • mąka ziemniaczana-25 dag.,
  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez prasę- 1 kg.,
  • śmietana, lub mleko, gdy nie chcę się dobrze kulać,
  • olej do wody-4 łyżki.

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka