Rejestracja / Logowanie

KAPUSTA KISZONA W SŁOIKU

Sposób przygotowania

Kupuję białą kapustę-poszatkowaną na targu z odrobiną potartej marchwi ( 2 worki po 10 kg.).

Kupuje 1 kg. soli do tego specjalnie przeznaczonej (sól jodowana do przetworów domowych).

Wsypuję 0,40 kg. soli do jednego worka 10 kg.,dokładnie mieszam i zostawiam odkryty na całą szerokość i daję do wiadra o takiej samej średnicy worka, by podczas kiszenia się nie przewrócił.

Tak samo robię z drugim workiem i pozostałością soli.

Stoi to tydzień przy rurkach ciepłych.

Potem przekładam tą kapustę do litrowych słoików wraz z sokiem i pod każdą zakrętkę daję folięspożywczą, by uchronić przed zardzewieniem jej i wyciekaniem soku i daję słoiki do piwnicy na ziemię, jak by jeszcze ciekły, a potem na półki.

Kiedyś, jak kisiłam to dodawałam do niej dodatkową marchew tartą ( 2 kg. na 20 kg. kapusty) i liścielaurowe-pół paczki.

Kapusta jest zdatna do spożycia nawet 2 lata i w dalszym ciągu jest biała i nie przekwaszona.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 2
  • Autor: gusia1000
  • Dla: 11 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 0 zł

Składniki (6)

  • Do poszatkowanej kapusty daję sól, tartą marchew i liście laurowe.
  • liść laurowy-pół paczki.
  • marchew tarta-2 kg.
  • sól- 0,8 kg.
  • kapusta biała szatkowana-20 kg.
  • Po tygodniu przekładam do słoików litrowych.

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka