Rejestracja / Logowanie

Tort dacquoise

Sposób przygotowania

 

Beza:
Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do upieczenie bezy. Od dna tortownicy (24-26cm średnicy) odrysować dwa koła, papier ułożyć na blaszkach. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru (wymieszałam biały z brązowym) i cały czas miksować. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po ok 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut ( ja piekłam w termoobiegu, więc zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni i piekłam 105 minut). Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na noc do wystygnięcia. Można oczywiście upiec ją rano, wystudzić na blacie ale to wieczorne pieczenie jest jednak bardzo wygodne :-))

 

Krem:

Kajmaku  można dać trochę więcej jeśli krem ma być bardzo słodki Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki.Do jednej miski włożyć serek mascarpone i kajmak, zmiksować na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodać do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1
  • Autor: justen
  • Dla: 1 osób
  • Poziom trudności: trudny
  • Czas przygotowania: ok. 75 min.
  • Koszty: 0 zł

Składniki (11)

  • 6 białek
  • 300g cukru drobnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g kajmaku
  • 1/2 szkl orzechów włoskich

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka