Rejestracja / Logowanie

Strucla

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy w rondelku.

 

Pozostałą mąkę wsypujemy do miski i przelewamy do niej rozczyn, przestudzone masło oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm i długości formy. Smarujemy placek konfiturą, zwijamy, zlepiamy końce i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pieczemy około 50 minut w 200 stopniach.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.6
Głosów: 20
  • Autor: Marta
  • Dla: 8 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 60 min.
  • Koszty: 15 zł

Składniki (10)

  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 20g drożdży
  • 3 żółtka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • ½ torebki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka konfitur brzoskwiniowych
  • szczypta soli
  • cukier puder

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka