Rejestracja / Logowanie

Gulasz wieprzowy

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i kroimy na kosteczki, następnie osalamy. Mięso wrzucamy na mocno rozgrzany na patelni olej i smażymy je z każdej strony.

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy, następnie dodajemy na patelnie do mięsa razem ze słodką papryką. Mieszamy. Chwilę smażymy po czym zalewamy wodą , tak aby przykryła ona mięso. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 ½ -2 godzin. Jeśli woda w czasie duszenia wyparuje – dolewamy.

 

Mąkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, po czym dodajemy do gotującego się mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilka minut żeby zgęstniało. Podawać z chlebem lub ulubionymi warzywami.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.6
Głosów: 21
  • Autor: Marta
  • Dla: 4 osób
  • Poziom trudności: średni
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 20 zł

Składniki (9)

  • ½ kilograma łopatki wieprzowej
  • 30 dag szynki wieprzowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 spora cebula
  • 1 łyżka stołowa maki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • pieprz

Komentarze

herbatka 2012-03-04 13:27:10

echhh każdy gulasz jak dla mnie wygląda smakowicie :)

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka