Rejestracja / Logowanie

Gulasz wołowy

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym podsmażamy na wodzie razem z szałwią przez około 5 minut. Mięso myjemy i kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli – podsmażamy.

 

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pietruszki, marchewkę i kabaczka obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę – dorzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy przecier pomidorowy i zalewamy całość wodą.

 

Dokładnie mieszamy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz solą. Na palniku doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia, nakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C do momentu aż mięso stanie się miękkie, czyli jakieś 2 ½ godziny.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.7
Głosów: 22
  • Autor: Marta
  • Dla: 1 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 25 zł

Składniki (10)

  • 80 dag mięsa wołowego
  • 1 większa cebula
  • 2 średnie pietruszki
  • 4 średnie marchewki
  • ½ kabaczka ( niekoniecznie)
  • 250 ml przegotowanej wody
  • skórka starta z 1 cytryny
  • rozmaryn
  • garstka świeżej szałwi
  • 1 ząbek czosnku

Komentarze

herbatka 2012-03-04 13:18:51

a ja taki gulasz jadam z pieczywem

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka