Rejestracja / Logowanie

Gulasz

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W rondelku lub niewielkim garnku rozgrzewamy smalec. Gdy będzie dobrze rozgrzany wrzucamy na niego pokrojone mięso i obsmażamy na złoty kolor. Paprykę myjemy i szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

 

Obydwa warzywa dorzucamy do mięsa. Smażymy aż cebula się zeszkli. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pieczarki aż płyn odparuje a grzybki lekko się zarumienią. Ogórki konserwowe kroimy w cienkie plasterki. Usmażone pieczarki i ogórki dodajemy do mięsa. Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz cukrem.

 

Podlewamy bulionem i dusimy całość na niewielkim ogniu aż mięso zmięknie. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody i dodajemy do sosu bardzo powoli, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.7
Głosów: 21
  • Autor: Marta
  • Dla: 6 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 60 min.
  • Koszty: 25 zł

Składniki (13)

  • 1 kilogram mięsa wieprzowego – karkówka, łopatka
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 1 łyżka stołowa smalcu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 400ml rosołu ( może być z kostki rosołowej )
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 10 dag ogórków konserwowych
  • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka