Rejestracja / Logowanie

Kopytka

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu ugniatamy, dodajemy mąkę, jajka oraz szczyptę soli. I ugniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na kilka części, dłońmi formujemy ruloniki i odcinamy pod skosem na około 4-5 centymetrowe kawałki, układamy na blacie obsypanym mąką.

 

Gotujemy w osolonym wrzątku, przez kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z cukrem ( jak na kaszubach ) lub z kiełbasą pokrojoną w kostkę i usmażoną z cebulą ( do tego można także posypać twarogiem ).

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.6
Głosów: 21
  • Autor: Marta
  • Dla: 5 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 45 min.
  • Koszty: 8 zł

Składniki (4)

  • 1 ¼ kilograma ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka