Rejestracja / Logowanie

Ryba w galarecie

Sposób przygotowania

Rybę sprawiamy i myjemy – odcinamy ogon, głowę i płetwy. Pozostałą część ryby kroimy na 6 dzwonków i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie warzywa obieramy i zalewamy około 1 ½ litra wody. Dorzucić także płetwy, ogon i głowę ryby.

 

Całość gotować około 30 minut. Po tym czasie dodać także dzwonki ryby i gotować kolejne pół godziny na niewielkim ogniu. Wyjmujemy dzwonki z wywaru i delikatnie filetujemy – usuwamy kręgosłup, ości, ewentualnie także skórę. Układamy kawałki ryby w półmisku. Z wywaru wyjmujemy marchew i kroimy w półplasterki.

 

Wywar przecedzamy przez sito wyłożone gazą, odciskając warzywa. Gotujemy aż odparuje do objętości około 500 ml i doprawiamy do smaku. Rybę w półmisku dekorujemy pokrojoną marchewką.

 

Zalewamy wywarem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Jeśli się nie zetnie to ponownie gotujemy wywar z dodatkiem 10 g żelatyny, ostudzić i ponownie zalać nim rybę.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.6
Głosów: 21
  • Autor: Marta
  • Dla: 6 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 60 min.
  • Koszty: 20 zł

Składniki (11)

  • ½ kilograma ryby
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • ½ średniej wielkości selera
  • 2 średnie cebule
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 białka jaj
  • sok z cytryny
  • sól

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka