Rejestracja / Logowanie

Gołąbki

Sposób przygotowania

Główkę kapusty oczyszczamy i myjemy, wkładamy do dużego garnka z wodą i obgotowujemy. Mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko i czerwony delikat i dokładnie mieszamy.

 

Dosypujemy surowy ryż i dodajemy bułkę, którą wcześniej należy namoczyć w zimnej wodzie, odciskamy i wrzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Z kapusty oddzielamy pojedyncze liście. Na środek każdego z nich układamy porcje mielonego. Składamy dwa boki do środka i zwijamy gołąbki.

 

Owijamy nitką i związujemy. Tak przygotowane gołąbki obsmażamy na patelni. Po obsmażeniu układamy w dużym garnku. Zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego i jeszcze jakiś czas gotujemy.

 

Podajemy z ziemniakami i surówką z ogórków kiszonych cebuli i jabłka.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.7
Głosów: 21
  • Autor: Marta
  • Dla: 4 osób
  • Poziom trudności: średni
  • Czas przygotowania: ok. 60 min.
  • Koszty: 15 zł

Składniki (11)

  • 80 dag mielonego
  • 1 główka kapusty ( biała lub włoska )
  • 1 średnia cebula
  • 1 torebka ryżu
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • delikat
  • pieprz
  • przecier pomidorowy
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka